Heeft u een vraag?

Gratis advies
Voor 15:00 besteld? Morgen in huis! Bestelling op rekening Vanaf €50,- GRATIS verzending Gratis advies!

Home » Zwembad zelf maken

ZWEMBAD ZELF MAKEN

Hier vindt u een beschrijving over het zelf maken van een polyester zwembad. In deze beschrijving geven wij u advies over de eventueel te gebruiken produkten. Deze produkten kunt u o.a. via deze webwinkel bestellen.

De bodem Voor het aanbrengen van polyesterbekleding dient men een goede ondergrond te voorzien; dit betekent droog, vlak, hard en korrelvrij. De ondergrond moet 99 % droog zijn. Dit wil zeggen dat een papieren doekje geen of nauwelijks water mag absorberen indien je het op de ondergrond legt en stevig aandrukt.

Wat we onder een harde en korrelvrije ondergrond verstaan, is een ondergrond die niet afkorrelt. D.w.z. een chape zoals men deze legt om te vloeren; geen chape of stabelisé om een tuinweggetje of klinkers te leggen (tip : gebruik genoeg cement en breng hem vochtig genoeg aan – polijst deze daarna een beetje op). Nog beter is het gebruik van cement-mortel of -beton maar deze moet wel mooi verwerkt worden zonder strepen of oneffenheden in het oppervlak.

Wat de vlakheid betreft heeft u veel zelf in de hand. Heeft u een golvend oppervlak dan zal u deze golving na het polyesteren identiek terug zien. Zijn de muren niet bekleed met een cementbezetting, dan zal je de aftekening van de betonblokken terug zien in het polyester. Je kan immers met polyester niets egaliseren. Hoe mooier de ondergrond hoe mooier het eindresultaat.

De muren  Voor de muren gelden dezelfde regels als voor de ondergrond. Je kan deze best afwerken met een laagje cementbezetting (vb. UP 310 van Knauff).  Als men de muren niet bezet zal het verbruik van de polyesterhars aanzienlijk toenemen en zal je na het beëindigen van de werken nog steeds de aftekening van de stenen zien.

Boordstenen

Boordstenen plaatsen vóór de polyesterwerken.

Voordeel:
Je kan het polyester tot mooi tegen de boordsteen aanwerken

Nadeel:
Het polyester zal niet vast zitten tussen de boorstenen en de muur

Boordstenen plaatsen na de polyesterwerken.

Voordeel:
Je kan het polyester horizontaal op de bovenmuur aanbrengen en er daarna een boordsteen opleggen. Het polyester zit bijgevolg vast tussen de muur en de te leggen boordsteen en kan nooit loskomen

Nadeel:
Na het leggen van de boordstenen is een kleine voeg zichtbaar tussen het polyester en de boordsteen. Deze voeg is echter niet meer zichtbaar als men de boordsteen een beetje vooruit laat steken.

Het begin van de polyesterwerken  Je begint best zo vroeg mogelijk. Hoe frisser het is, hoe langer de polyesterhars goed verwerkbaar blijft. Je werkt best met 2 mensen. Eén persoon voor het polyesteren zelf, de andere voor matten te scheuren, producten te mengen en alles aan te geven.

Voor de aanvang van de polyesterwerken voer je nog de volgende controles uit :

– Wordt het een droge dag ? (geringe ochtenddauw is geen probleem)

– Is de ondergrond voldoende droog ?

– Is de ondergrond uitgeborsteld ?

– Zijn alle materialen en gereedschappen binnen handbereik ?

Het aanbrengen van de hechtingslaag (Hechtprimer 318 PU). Hechtprimer 318 PU wordt gebruikt als hechtingslaag, voornamelijk op een korrelige ondergrond. De hechtingslaag zorgt voor een goede hechting en verzegeling tussen de ondergrond en de polyesterhars. Het gebruik ervan is niet verplicht maar zorgt natuurlijk voor een betere hechting afhankelijk van de ondergrond. Zorg steeds voor een zo droog en vetvrij mogelijk oppervlak en breng de hechtingslaag aan met een kwast of roller. Deze hardt vanzelf uit onder invloed van de luchtvochtigheid. De wachttijd tussen het aanbrengen van de hechtingslaag  en de polyesterhars bedraagt minimum 30 min en maximum 12 uur. De Hechtprimer 318 PU moet droog zijn maar mag nog licht klevend aanvoelen.

Tip : Bij een minder goede ondergrond (vb. korrelig) kan men de Hechtprimer 318 PU de dag ervoor aanbrengen zodat deze goed kan uitharden en men deze de volgende dag niet kapot loopt

Klaarmaken van de polyesterhars:

Bij het ingieten van de hars in een verfbakje gaan we er van uit dat 1 kg hars gelijk is aan 1 liter (dit is niet 100% juist maar we houden dit aan om geen misverstanden te verkrijgen).

Vermeng met de hand of met behulp van een mixer aan een boormachine de hars zeer goed met 1 à 3% verharder M.E.K peroxyde 109 (afhankelijk van de omgevingstemperatuur). De uithardingstabel wordt bij de producten bijgeleverd.

Breng de hars aan met een roller of kwast binnen de 30 min. Het verbruik bedraagt  +/-  700 Gram bij gebruik van 1m² 300 grams glasmat en +/- 1 Kg bij gebruik van 1m² 450 grams glasmat. Maak daarom steeds kleine hoeveelheden aan.

Het aanbrengen van polyesterhars + glasmatten

Verzadig eerst de ondergrond met een laagje hars.

Tip : Voor een mooi eindresultaat rafel je de rechte (gesneden) kant van de glasmat mooi uit zodoende dat je geen rechte zijden meer aan de glasmat hebt.

Daarna “kleef” je de 1ste laag glasmat er tegen en impregneer je deze op zijn beurt.

Tip : Leg de glasmat aan de bovenkant 5 cm horizontaal (d.w.z. over de rand) en impregneer hem. Zo vermijd je dat deze recht blijft staan en het laminaat er kan afvallen bij een windje.

Nadat je de 1ste laag (nr 1) geimpregneerd hebt, kan je aan de 2de beginnen (nr 2). Impregneer deze op zijn beurt en werk de 2de laag direct mooi af (vb. volgens onderstaand schema). Bij het aanbrengen van de volgende glasmat (nr 3) moet je deze met de 2 uitgerafelde kanten licht overlappen (+/- 2 à 3 cm) met nr 1. Idem voor alle andere stukken glasmat.

Tip : Leg géén 2 overlappingen van 2 lagen op elkaar maar verspring telkens (zoals in onderstaand schema).

(Legschema 2 lagen glasmat nat in nat)

Ontluchten   Als er luchtbellen onder het laminaat zitten, kan je deze eruit rollen met een ontluchtingsroller. Vermijd ook plooien in de glasmat; indien ze er toch zijn, kan men deze eveneens verwijderen door er met een ontluchtingsroller overheen te gaan.

Je kan beter wat meer tijd besteden aan het rollen, ontluchten en afwerken anders zal je later veel moeten schuren en luchtblazen repareren.

Tip : De ontluchtingsroller zet men het best in een beker of emmer met aceton (=zeer brandbaar) of methyleenchloride  om te voorkomen dat deze vast komt te zitten.

Opschuren van het polyesterlaminaat   Na het volledig opdrogen (kleefvrij) van het polyesterlaminaat dient men de oneffenheden op te schuren met de hand of een vlakschuurmachine (korrel 40 of 60). Pas wel op met een vlakschuurmachine zodat je bij hoekjes of bulten niet door het laminaat heen schuurt. In dat geval moet je dit repareren met een stukje glasmat.

Tevens dien je te controleren of je overal 2 lagen glasmat gebruikt hebt.

Na het opschuren maakt men het polyesterlaminaat schoon en kan men starten met het aanbrengen van de Voorlak (Precoat).

Aanbrengen van de voorlak:

De voorlak heeft als doel de kleine gaatjes in het oppervlak te vullen en een betere dekkracht te garanderen voor de topcoating. De voorlak wordt in een iets afwijkende kleur geleverd zodat tijdens het topcoaten een goede controle op het werk en dekkracht mogelijk is. Bij het ingieten van de voorlak in een verfbakje gaan we er van uit dat 1 kg hars gelijk is aan 1 liter (dit is niet 100% juist maar we houden dit aan om geen misverstanden te bekomen).

Vermeng met de hand of met behulp van een mixer aan een boormachine de voorlak zeer goed met 1 à 3% verharder M.E.K. peroxyde 109 (afhankelijk van de omgevingstemperatuur). De uithardingstabel wordt bij de producten bijgeleverd. Breng de voorlak aan met een niet pluizende roller of kwast binnen de 15 min. Maak daarom steeds kleine hoeveelheden aan. Het verbruik van de voorlak bedraagt  +/-  300 gr per m². D.w.z. dat je de voorlak goed dik mag aanbrengen, (horizontaal + verticaal rollen) maar vermijd aflopen.

Tip : Verwerk de voorlak nooit in de felle zon (anders kan de voorlak kleverig blijven en / of kleurverschillen vertonen).

Extra controle

Na het aanbrengen en drogen van de voorlak is het zicht op het laminaat en geleverde werk veel duidelijker. Als men nog ongewenste oneffenheden in het laminaat opmerkt, dan kan men deze wegschuren, eventueel repareren met een stukje extra glasmat, hars en voorlak.

Na het eventueel licht opschuren maakt men het laminaat schoon en kan men starten met het aanbrengen van de topcoat

Aanbrengen van de topcoat:

De topcoat van een polyesterlaminaat dient als beschermlaag en afwerkingslaag. Deze is UV, warmte en chemicaliën bestendig tot 40° C en is bestand tegen hydrolyse en chloor.

Bij het ingieten van de topcoat in een verfbakje gaan we er van uit dat 1 kg hars gelijk is aan 1 liter (dit is niet 100% juist maar we houden dit aan om geen misverstanden te bekomen).

Vermeng met de hand of met behulp van een mixer aan een boormachine de topcoat zeer goed met 1 à 3% verharder M.E.K. peroxyde 109 (afhankelijk van de omgevingstemperatuur). De uithardingstabel wordt bij de producten bijgeleverd. Breng de topcoat aan met een niet pluizende roller of kwast binnen de 15 min. Maak daarom steeds kleine hoeveelheden aan. Het verbruik van de topcoat bedraagt  +/-  350 gr per m². D.w.z. dat je de topcoat goed dik mag aanbrengen, (horizontaal + verticaal rollen) maar vermijd aflopen.

Tip : Verwerk de topcoat nooit in de felle zon (anders kan de voorlak kleverig blijven en / of kleurverschillen vertonen).

Na het beëindigen van de werken

Na het uitdrogen van de topcoat is deze wel droog maar nog niet volledig uitgehard.

Na het beëindigen van de polyesterwerken dient men nog een kleine week te wachten om een goede doorharding te verkrijgen. Pas daarna mag er water in worden gedaan. Als het ‘s avonds of de volgende dagen regent, is dit echter geen probleem voor de doorharding van het laminaat. Er is nl. een groot verschil tussen minder dan 1 cm  regenwater of een vijver volledig gevuld met ijskoud water.

Na het beëindigen van de werken kan je alles reinigen met aceton (=zeer brandbaar) of methyleenchloride.

Voor verdere informatie over de genoemde produkten zie de desbetreffende handleidingen en veiligheidsbladen van deze materialen. Deze kunt u via het contactformulier aanvragen of vinden onder de tab “Handleidingen”.