Heeft u een vraag?

Gratis advies
Voor 15:00 besteld? Morgen in huis! Bestelling op rekening Vanaf €50,- GRATIS verzending Gratis advies!

Home » Werken met polyester

Werken met polyester

Voor een goed begrip van de eigenschappen van polyesters is het nodig te weten in welke groep van kunststoffen ze thuishoren. Er zijn twee hoofdgroepen van plastics, namelijk de ‘thermoplastische kunststoffen’, meestel kortweg ‘thermoplasten’ genoemd, en de ‘thermohardende kunststoffen’ of ‘thermoharders’. De in deze brochure besproken polyesters behoren bij de groep van thermoharders.

Thermoharders harden uit door verwarming en zijn dan onsmeltbaar. Tijdens deze uitharding gaan ze over van een meestal vloeibare toestand in een vaste vorm. Ze ondergaan een chemische verandering, die niet omkeerbaar is. Thermoharders kunnen worden versterkt met vezelachtige materialen om laminaten te vormen.

Het gebruik van polyesterharsen geeft vele voordelen in tegenstelling tot het werken met hout of metalen. Polyesterharsen rotten niet, ze roesten niet en corroderen niet. Een voordeel van polyesterharsen ten opzichte van andere kunststoffen is de mogelijkheid om de uitharding te doen plaatsvinden zonder hitte of druk.
Met polyesterhars in combinatie met een bewapening kan bijna iedere vorm gemaakt worden.

Polyesterharsen kunnen op verschillende manieren worden verwerkt:
1.   handlay-up (handlamineren, het aanbrengen van de hars en de glasbewapening met kwasten en rollers)
2.     spuiten (het spuiten van de gesneden rovings met de polyesterhars op de mal)
3.     koud persen (het samendrukken van twee mallen met klemmen of een pers)
4.     vacuüm-injectie methode
5.     continu-processen
6.    wikkelen  

Polyesterharsen zonder bewapening hebben weinig sterkte, omdat de mechanische eigenschappen vooral worden bepaald door de bewapening.  Er zijn verschillende methodes om de harsen te gebruiken:

* Door een moedermodel met behulp van een losmiddel. Hierover wordt het product gemaakt en later gelost.

* In een mal. Hierdoor gebruikt u het product wat van het moedermodel afkomt. Dit zorgt ervoor dat u dus een exacte replica kijgt van het moedermodel.

* Als polyester reparatie. U repareert een object bestaand uit polyester.

* Als bekleding. U bekleed een voorwerp van bijvoorbeeld hout met polyester om het zo      waterdicht en/of weersbestendig te maken.

* Als versteviging of versterking van een al bestaand voorwerp.

Er zijn dus een legio aan mogelijkheden waarin polyesterharsen gebruikt kunnen worden; jachtbouw, carrosseriebouw, reparaties, isolatie, alles in en om het huis, vloerencoating, artistieke en creatieve toepassingen, modelbouw, daken en dakgoten, vijvers en zwembaden, wikkelen van buizen, ingietingen enz. enz.

Voor uitvoerige documentatie zie de handleiding “Verwerking van polyesterharsen”.
 
De in onze dokumentaties – handleidingen – beschrijvingen en verstrekte gegevens worden naar beste weten verstrekt doch vormen nooit een garantie voor de resultaten met de genoemde produkten. De afnemer zal b.v. door eigen proefnemingen moeten beslissen of het geleverde produkt voor zijn toepassing geschikt is. Ook mondeling of schriftelijk gegeven adviezen e.d. zijn altijd vrijblijvend en gelden niet als garantie voor de verwerkte materialen.