Heeft u een vraag?

Gratis advies
Voor 15:00 besteld? Morgen in huis! Bestelling op rekening Vanaf €50,- GRATIS verzending Gratis advies!

Home » Welke bewapeningsmaterialen zijn er?

Welke bewapeningsmaterialen zijn er?

Hier vindt u een beschrijving van de diverse te verkrijgen bewapeningsmaerialen. Deze produkten kunt u o.a. via deze webwinkel bestellen.

Er zijn veel soorten bewapeningsmaterialen te verkrijgen voor het gebruik met polyester- of epoxyharsen. Welk soort bewapeningsmateriaal er gebruikt dient te worden hangt af van vele factoren.

Glasmatten bestaan uit gehakte strands, meestal in stukken van ca. 5 cm.lengte, met een bindmiddel op harsbasis. De gehakte vezels liggen in de matten in alle richtingen en zijn onderling verbonden door de binder. Voor handlay-up verwerking moet de binder snel oplossen in de hars, zodat de mat goed bevochtigd wordt en zich snel laat vormen naar de contouren van de mal. Voor het persen bij enige druk daarentegen moet de oplosbaarheid van de binder veel geringer zijn, omdat anders onder invloed van de druk en het vloeien van de hars de vezels te gemakkelijk plaatselijk weggedrukt worden.

Glasmatten worden geleverd in diverse dikten. Deze dikte wordt normaal uitgedrukt in het gewicht per m2. De meest bekende typen zijn die van 300, 450 en 600 gram per m2. Vooral de 450-grams mat wordt veel gebruikt; één laag 450 grams mat geeft na het impregneren een laminaat met een laagdikte van ca. 1mm.; 2 lagen 450 grams mat geven ca. 2 mm.

Geweven glasroving bestaat uit continue rovings, die op de meest eenvoudige wijze in elkaar geweven zijn (vierkant weefsel). Ze worden in diverse dikten en breedten geleverd en vinden vooral toepassing in wat grotere constructies, waarbij een grotere sterkte nodig is dan met glasmatten alleen bereikt kan worden. Een laminaat dat met uitsluitend geweven rovings is opgebouwd bevat gemiddeld 40 à 50 gewichtsprocenten glas, maar omdat de hechting tussen de lagen onderling slecht is, wordt meestal een glasmat tussen 2 geweven rovings ingelegd. Meest gebruikte typen: 350, 600, 800 gram per m2.

Glasweefsels kunnen worden vervaardigd in alle variaties die gebruikelijk zijn voor textielweefsels. Met de dunne weefsels kunnen laminaten van uitzonderlijk hoge sterkte en stijfheid worden vervaardigd. Ze zijn echter duurder dan de dikkere weefsels en de geweven rovings. De treksterkte van met weefsels gewapende laminaten is vaak veel groter dan werkelijk nodig is. Omdat weefsels voor de meeste toepassingen te duur zijn, wordt meestal van andere typen wapening gebruik gemaakt, behalve in gevallen waarin hoge eisen aan de mechanische eigenschappen worden gesteld. Met weefsels kunnen glaspercentages tot 65% worden bereikt. Leverbaar in diverse gewichten tussen 55-300 gram per m2. Zowel in linnen- als in keperbinding leverbaar. Glasweefsels combineren een laag gewicht en grote treksterkte met een gunstige prijs.

Unidirectionale glasweefsels hebben b.v. een groot aantal glasvezels in de kettingrichting en slechts weinig als inslag. Ook hiervan bestaan vele verschillende vormen en variaties. Het doel van deze weefsels is een maximale sterkte in één richting te verkrijgen. In de vorm van band worden zij veel gebruikt voor het wikkelen van buizen en tanks, maar ook in andere constructies worden ze wel toegepast om extra sterkte te bereiken. Glaspercentages tot 70% zijn mogelijk.

Oppervlaktematten of –vliezen zijn zeer dunne matten, opgebouwd uit filamenten die zijn gebonden door een organisch bindmiddel. Deze matten absorberen een grote hoeveelheid hars en worden gebruikt in die gevallen waarin een harsrijke oppervlakte wordt gewenst. Ook past men ze toe om het vezelachtige uiterlijk van de binnen- of buitenkant van sommige vormstukken te verbergen.

DIOLEEN POLYESTERWEEFSELS

–    Hoge slagvastheid; hoge slijtweerstand, ca. 3 tot 4 maal hoger dan glasvezels.
–    Uitstekende bestandheid tegen chemicaliën, vooral zuren.
–    Laag gewicht 1,38 g./cm³  t.o.v. glasvezel 2,55 g./cm³
–    Hoge rek bij breuk, ca. 15% t.o.v. glasvezel 3%
–    Goede hydrolysebestandheid; geringe wateropname.
–    Uitstekende hechting aan het kunsthars.
–    Gemakkelijke impregnatie met kunstharsen en goed drapeerbaar ook in gecompliceerde vormen.
–    Gelijke warmte-uitzettingscoëfficiënt als UP- en EP-harsen.

ARAMIDE-WEEFSELS

–    Laag soortelijk gewicht 1,45 g./cm³; hoge treksterkte 3.600 N/mm²
–    Hoge E-modulus 125.000 N/mm²
–    Gunstige rek bij breuk 2,4%
–    Hoge temperatuurbestandheid; grote vuurvastheid, smelt niet, zelfdovend.
–    Grote slagvastheid.
–    Geen verouderingsverschijnselen.
–    Geringe warmtegeleiding.
–    Vormstabiel; uitzettingscoëfficiënt is negatief.
–    Geel van kleur.

KOOLSTOF (CARBON FIBRE) WEEFSEL

–    Zeer hoge stijfheid, ruim 3 maal hoger dan glasvezel.
–    Laag gewicht 30% minder dan glasvezel.
–    Hoge treksterkte.
–    Warmtegeleidend.
–    Vibratiedempend.
–    Elektrisch geleidend.
–    Vormt geen belemmering voor röntgenstralen.

Voor verdere informatie over de genoemde produkten zie de desbetreffende handleidingen en veiligheidsbladen van deze materialen. Deze kunt u via het contactformulier aanvragen of vinden onder de tab “Handleidingen”.

De in onze dokumentaties – handleidingen – beschrijvingen en verstrekte gegevens worden naar beste weten verstrekt doch vormen nooit een garantie voor de resultaten met de genoemde produkten. De afnemer zal b.v. door eigen proefnemingen moeten beslissen of het geleverde produkt voor zijn toepassing geschikt is. Ook mondeling of schriftelijk gegeven adviezen e.d. zijn altijd vrijblijvend en gelden niet als garantie voor de verwerkte materialen.