Heeft u een vraag?

Gratis advies
Voor 15:00 besteld? Morgen in huis! Bestelling op rekening Vanaf €50,- GRATIS verzending Gratis advies!

Home » Polyester en epoxy met levensmiddelen, dieren

Polyester en epoxy met levensmiddelen, dieren

Hier vindt u een beschrijving over polyester- epoxyhars in contact met levensmiddelen, dieren enz.

Polyester en epoxy laminaten in contact met o.a. levensmiddelen, drinkwater en dieren.

Om vergiftigingsverschijnselen en om de afgifte van smaak en geur te voorkomen, dient het polyester/epoxy-laminaat te worden nagehard met verhoogde temperatuur en daarna grondig te worden nagespoeld. Hiervoor geldt het volgende:

  1. De polyester/epoxyhars moet goedgekeurd zijn voor bovengenoemde toepassing. Niet ieder harstype is geschikt.
  2. Uitharding van het laminaat 24 uur bij kamertemperatuur (ca. 20º C.).
  3. Onmiddellijk hierna dient het laminaat nagehard te worden met verhoogde temperatuur. Zie onderstaand tabel.
  4. Na de naharding met verhoogde temperatuur dient het laminaat gedurende een uur grondig met stoom gereinigd te worden en indien dit niet mogelijk is (b.v. bij een tank, container) dient deze te worden gevuld (gedurende twee uur) met heet water (60-80º C.) dat een neutraal reinigingsmiddel bevat.
  5. Reinig het laminaat hierna grondig met heet water dat een neutraal reinigingsmiddel bevat. Behandel het oppervlakte met een stevige borstel of een hoge druk spuit en spoel met heet water. Dit proces dient een of twee keer herhaald te worden.
  6. Reinig tenslotte het product grondig met schoon heet water, zodat alle overgebleven reinigingsmiddelen zijn verwijderd.

Toevoegingen van pigmenten, vulstoffen e.d. aan de hars (gelcoat-, topcoathars) kunnen de geschiktheid van de hars voor b.v. contact met levensmiddelen, drinkwater en de chemische bestendigheid ongunstig beïnvloeden. Voor pigment b.v. geldt een maximale toevoeging van 5%. Kleuren waarvan het toe te voegen percentage pigment boven de 5% komt zijn minder geschikt. Vraag hierover voor de toepassing advies.

Naharding bij verhoogde temperaturen:

20 ºC.       65º C.       85º C.       100º C.      130º C.
60 uur      24 uur     36 uur      48 uur       60 uur
70 uur      12 uur     18 uur      24 uur       30 uur
80 uur      6 uur       9 uur        12 uur       15 uur

Naharding in uren, afhankelijk van de HDT (=heat distortion temperature) van de hars.

Voor verdere informatie over de genoemde producten zie de desbetreffende handleidingen en veiligheidsbladen van deze materialen. Deze kunt u via het contactformulier aanvragen of vinden onder de tab “Handleidingen”.

De in onze documentaties – handleidingen – beschrijvingen en verstrekte gegevens worden naar beste weten verstrekt doch vormen nooit een garantie voor de resultaten met de genoemde producten. De afnemer zal b.v. door eigen proefnemingen moeten beslissen of het geleverde product voor zijn toepassing geschikt is. Ook mondeling of schriftelijk gegeven adviezen e.d. zijn altijd vrijblijvend en gelden niet als garantie voor de verwerkte materialen.