Heeft u een vraag?

Gratis advies
Voor 15:00 besteld? Morgen in huis! Bestelling op rekening Vanaf €50,- GRATIS verzending Gratis advies!

Home » Losmiddelen

Losmiddelen worden gebruikt om het uitgeharde (polyester) produkt met zo weinig mogelijk moeite uit de mal te halen.
Er zijn verschillende losmiddelen te verkrijgen. De keuze hangt af van de aard en vorm van de mal en van het gewenste uiterlijk van het te vervaardigen vormstuk. Hoe hoger de glans van de mal na het aanbrengen van het losmiddel is, hoe hoger de glans van het eindprodukt wordt.

Voor de doe-het-zelver worden de lossingswas 104 en het losmiddel PVA 108 het meest gebruikt. Soms is het gebruik van een folie die niet hecht aan de hars al voldoende.

LOSWAS NO. 104

Loswas 104 is een mengsel van wassen (pasta in oplosmiddelen) dat meestal in combinatie met PVA-losmiddel 108 wordt gebruikt.
Met een schone, zachte doek dient de was dun in de mal te worden aangebracht. De was dient daarna grondig gepolijst te worden.
De loswas dient ca. 6 uur door te harden alvorens het PVA-Losmiddel 108 aan te brengen. Het is niet noodzakelijk de loswas na iedere lossing opnieuw aan te brengen. Het aantal lossingen is afhankelijk van het materiaal van de mal, de methode van reiniging van de mal en de tijd van de ontmalling.
Indien de mal is schoongemaakt met de combinatie water/zuiverend middel, dan is het noodzakelijk dat de was opnieuw wordt aangebracht.

Verbruik:
500 gram loswas 104 voor ca. 15 m²

P.V.A. LOSMIDDEL 108

Het losmiddel 108 is een kleurloos, relatief laag visceus produkt met een door het gebruik van een speciaal oplosmiddelenmengsel zeer snelle droging. De lossingslak is een filmvormend middel op basis van polyvinylalcohol welke in een mengsel van alcohol en water is opgelost. De na het verdampen van de oplosmiddelen ontstane film is helder, glad en hoogglanzend. Het produkt geeft naast een uitstekende lossing een perfecte bescherming van de mallen tegen aantasting door chemicaliën. Dit losmiddel wordt in de meeste gevallen gebruikt op een basislaag van een washoudend losmiddel. De ontstane film is volledig bestand tegen polyesterharsen, geeft een hoge glans en is taai-elastisch. Het losmiddel wordt ook gebruikt bij complexe vormstukken die zeer moeilijk lossend zijn of over een poreuze ondergrond bezitten b.v. droog en nat gips en hout. Hierbij wordt het oppervlak van het materiaal van een dunne film voorzien die zich in de ondergrond verankert en als basis dient voor hierna op te brengen losmiddelen. Losmiddel 108 is gebruiksklaar en wordt op de stofvrij gemaakte mal of op een hierop reeds aanwezige gepolijste loswas met een zachte doek, vochtige viscose spons of zachte kwast aangebracht. Het losmiddel kan eventueel ook met een spuit verwerkt worden. Het is aan te bevelen het middel in de verhouding 2 : 1 te verdunnen met een mengsel van gelijke delen water en alcohol evt. spiritus. In het algemeen moet echter het spuiten van dit losmiddel worden afgeraden, daar het zeer moeilijk is hierbij een gladde en gesloten film te krijgen. Restanten lossingslak zijn gemakkelijk met water te verwijderen. De droogtijden zijn vrij snel (afhankelijk van de temperatuur). De loslak vervloeit uitstekend en droogt bij kamertemperatuur binnen 15 à 30 minuten al naar gelang de dikte van de film. Om de droging te bespoedigen kunnen infrarood stralers of dergelijke worden gebruikt. Temperaturen boven de 100°C. moeten hierbij worden vermeden. De loslak kan na het lossen meestal zonder bezwaar op het produkt blijven zitten. Een dikkere film kan vrij gemakkelijk uit de mal of van het vormstuk worden afgetrokken. Eventueel achterblijvende restanten kunnen verder zonder enige moeite met warm water worden verwijderd. Gereedschap kan eveneens met water worden gereinigd. Het uitstrijkvermogen van het losmiddel 108 is ca. 8 à 10 m² per kilo.

HONEY WAX 104/HW400

Honeywax is samengesteld uit geselecteerde carnauba-wassen, waaraan bovendien speciale middelen om een oppervlakte-spanning op te heffen zijn toegevoegd. De honingkleurige pasteuse was heeft zich als een doeltreffend losmiddel voor polyestervormstukken bewezen. Na het opbrengen ontstaat een oplosmiddelen-bestendige wasfilm, die ook bij meerdere lossingen intact blijft. Honeywax veroorzaakt geen opbouw of aanzetten in de mal. Het is een zeer betrouwbaar middel voor het prepareren van nieuwe mallen. Kenmerkend is het bijzonder gemakkelijk aanbrengen van de was. Bij practische beproevingen over een langere tijd is gebleken, dat na een goede voorbereiding van de mal meer dan 10 lossingen mogelijk zijn zonder een nieuwe laag aan te brengen.

Honeywax kan zeer gemakkelijk tot hoogglans worden gepolijst. Dit gaat zo licht en snel, dat mechanisch polijsten geheel overbodig wordt. Door de bijzondere samenstelling van de was is een uitstekende hoogglans van het eindprodukt verzekerd. De was laat geen sporen na op het eindprodukt, zodat deze overschilderbaar blijft. Indien de was bij zeer gecompliceerde mallen gebruikt wordt, kan de was in combinatie met PVA-Losmiddel 108 gebruikt worden.

Toepassingen:

NIEUWE MALLEN: Bij nieuwe mallen wordt geadviseerd tenminste 3 lagen aan te brengen. Dit kan reeds met een tussentijd van telkens 1 uur. Na het in gebruik nemen van de nieuwe mal worden na de eerste lossing opnieuw 2 lagen Honeywax aangebracht. Bij aldus geprepareerde mallen kunnen vervolgens meer lossingen worden verkregen. Er kan dan worden volstaan met de mal licht te polijsten.

GEBRUIKTE MALLEN: Na het reinigen van de mal kan meestal met 1 laag Honeywax worden volstaan. Er wordt aangeraden om bij het overschakelen op Honeywax 2 lagen aan te brengen. Na de eerste lossing kan weer met 1 laag worden volstaan.
Vervolgens treedt het effect van meerdere lossingen op.

Reiniging:
NIEUWE EN GEBRUIKTE MALLEN: Voor het polijsten van nieuwe mallen en het reinigen/polijsten van gebruikte of herstelde mallen lenen zich in het algemeen de gebruikelijke lakpolijstmiddelen.

Verwerking:
Met een spons of doek wordt telkens ongeveer 1m² dun en gelijkmatig ingewreven. Laat gedurende enkele minuten het oplosmiddel verdampen. Het oppervlak wordt dan mat. Hierna het behandelde oppervlak met een schone, zachte absorberende doek goed afvegen, waarbij eventuele strepen en andere oneffenheden verdwijnen; nog niet oppoetsen.

Vervolgens de losmiddelenfilm minstens 15 minuten laten drogen, waarna het behandelde oppervlak kan worden gepolijst. Gebruik voor dit doel een schone, droge doek of polijstvacht die nog niet in een van de eerdere fasen werd gebruikt. Indien een zeer gecompliceerde mal het gebruik van een PVA-Losmiddel wenselijk maakt, kan deze losfilm over de Honeywax worden aangebracht. In deze gevallen behoeft bij volgende lossingen alleen de PVA-film te worden aangebracht. Een andere methode van aanbrengen van de was is een deel van de was in een linnen doek te wikkelen. De doek wordt in dit geval van binnenuit doordrenkt en doseert de was op de mal. Een tweede man verdeelt zo nodig de was goed over het oppervlak en kan praktisch onmiddellijk met het polijsten beginnen. Gezien de snelheid waarmee dit gaat is de mal in een minimum van tijd produktie gereed.

MIRROR GLAZE 104/87

Een zachte was met een goede hoogglans, geschikt voor meerdere lossingen die gemakkelijk is weg te poetsen, zelfs na een lange periode. Deze was is dus ook geschikt als afdeklaag bij het opslaan van mallen. De maximale bestendigheids temperatuur is 105°C. De was dient niet te dik, met een draaiende beweging aangebracht te worden. De cirkels telkens elkaar laten overlappen. Het geheel laten drogen (afhankelijk van temperatuur en klimaat 5 – 15 minuten). Zodra u met uw vingertoppen over de waslaag kan strijken zonder dat deze afgeeft is de laag gereed om uitgepoetst te worden. Met opgevouwen handdoek de losfilm verbreken; de handdoek omkeren en het geheel oppoetsen tot hoogglans. Dit dient 3 tot 5 maal herhaald te worden met een pauze van ca. 30 minuten. Bij een nieuwe mal, minimaal één pauze van 24 uur tussen de waslagen aanhouden. De eerste 5 lossingen de mal opnieuw in de was zetten, daarna zijn meerder lossingen per waslaag mogelijk.

Verdere tips:
Zorg dat het losmiddel PVA 108 niet vies wordt en gebruik dus handschoenen om het aan te brengen.

Voor alle verdere vragen en adviezen of technische gegevens staan wij gaarne tot uw dienst. Raadpleeg voor gebruik het etiket op de verpakking.

De in onze dokumentaties – handleidingen – beschrijvingen en verstrekte gegevens worden naar beste weten verstrekt doch vormen nooit een garantie voor de resultaten met de genoemde produkten. De afnemer zal b.v. door eigen proefnemingen moeten beslissen of het geleverde produkt voor zijn toepassing geschikt is. Ook mondeling of schriftelijk gegeven adviezen e.d. zijn altijd vrijblijvend en gelden niet als garantie voor de verwerkte materialen.