Heeft u een vraag?

Gratis advies
Voor 15:00 besteld? Morgen in huis! Bestelling op rekening Vanaf €50,- GRATIS verzending Gratis advies!

Voor iedereen die maar een beetje creatief is is Resin Art een leuke uitdaging. Met onze diverse epoxy harsen maak je gemakkelijk je eigen ontworpen kunst, je eigen onderzetters, je creeert je eigen sieraden/juwelen en de meest bijzondere bijzettafels en rivierrafels.

In dit informatiecentrum vind je alle veelvoorkomende klussen, vragen enz. Staat je vraag er niet bij; stuur een mailtje naar harjon@hetnet.nl of bel gratis naar 078 6139089 of kom langs in onze winkel te Dordrecht.

Zelf onderzetters maken met Resin Art:
Met onze EPOWORLD UV epoxy resin glashelder tot 3 cm artikelnummer 150 of de Epoxy Giethars met UV filter E3020-LE1070 maakt u de mooiste en meest bijzondere onderzetters. U kunt objecten ingieten of met kleurstoffen prachtige effecten creeeren. Als je het onderzetterspakket besteld ben je meteen klaar en heb je alles in huis om meteen te gaan beginnen met het maken van je eigen onderzetters.

– 750 gram EPOWORLD UV epoxy resin glashelder
– siliconen mal voor onderzetters
– (metallic) poeder pigmenten
– 3 stuks mengbekers 350 ml.
– 3 stuks houten mengspatels
– 1 paar vinyl handschoenen
– gasbrander
– indien gewenst de hittebestendige blanke lak


Stap 1.  De voorbereiding

Alle materialen worden klaargelegd. Zorg dat je tijdens het werken met epoxy altijd vinyl handschoenen draagt om de huid van uw handen te beschermen. Het werkblad eventueel afdekken met afdekfolie of een ander stuk plastic om te voorkomen dat de epoxy aan het werkblad blijft plakken.

De eenvoudigste manier om zelf onderzetters te maken is met de kant-en-klare siliconen onderzettersmal. UIteraard zijn er meerdere mogelijkheden zoals plastic dekseltjes van gebruikte potjes. Zorg er altijd voor dat de mallen tijdens het gieten en uitharden volledig waterpas staan.

Stap 2. De epoxyhars mengen

De volgende stap is het mengen van de epoxyhars/verharder.  Maak ongeveer 100 gram epoxy aan per onderzetter. Voeg de epoxyhars en de epoxyverharder in de juiste mengverhouding aan elkaar toe. De juiste verhoudingen staan in de handleiding die bij de bestelling geleverd wordt.  Meng  de epoxyhars en de verharder rustig voor ca. 3 minuten door elkaar. Vergeet niet tijdens het mengen de bodem en de randen van de aanmaakbeker goed mee te nemen.

Als je kleurstoffen in de epoxy wilt mengen dan verdeel je de gemengde epoxy over in een aantal kleinere mengbekers, nog even goed roeren en voeg dan de gewenste kleurstoffen toe zoals pigmentpoeders, metallic poeders, Artwork Pigmenten, Adirondack alcoholinkt etc. Meng het geheel op kleur.

Stap 3. Gieten

Indien je een object in wilt gaan gieten (een foto, schelpjes, muntjes, snoepjes, steentjes etc.) giet dan eerst een laagje in de mal, laat deze uitharden en leg hierop het object dat je wilt ingieten. Vervolgens giet je hier weer een laag overheen.
Indien je een gekleurde epoxy wilt gaan gieten is het het beste  om te beginnen bij de donkerste kleur en steeds lichter te gaan werken. Giet iedere keer een kleine hoeveelheid. Giet van de basis kleur iets meer. Je kunt met een mengspatel, penseeltje o.i.d. de kleuren een beetje door elkaar mengen om bijzondere effecten te creëren.

Stap 4. De afwerking

Het is belangrijk dat er geen luchtbellen in de onderzetters komen. Daarom kun je meteen na het gieten de luchtbellen het beste verwijderen met een gasbrander, al is de EPOWORLD epoxy die wij adviseren zelfontluchtend en hoeft u de brander dus enkel te gebruiken als u een ander type epoxy gebruikt. De branders leveren wij in kleine handige maten. Je gaat met de brander even vluchtig over het werkstuk.

Het ligt aan welke soort epoxyhars je hebt gebruikt, maar meestal duurt het ongeveer een dag dat de epoxy genoeg uitgehard is om uit de mal te halen. Randen die niet helemaal glad zijn kunnen binnen 24 uur nog nabewerkt worden door de randen heel voorzichtig te verwarmen met de gasbrander. Je kunt de randen dan gladder maken. Voordat de onderzetters gebruikt kunnen worden dienen ze nog wel 1 a 2 dagen door te harden.

Stap 5. Hittebestendigheid

Als je de onderzetters hittebestendig wilt maken tot ca. 110 graden dan kun je ze aflakken met de Hittebestendige blanke lak 31/M of de blanke lak in spray 31/M/spray.

Zelf een marmeren bijzettafel maken:
Met epoxy kun je een super leuke doe-het-zelf marmeren bijzettafel maken. Uiteraard kan dit ook op andere tafels, maar in het voorbeeld hieronder gebruiken we een rond MDF bijzettafeltje met een opstaande rand. Als je het marmer-pakket aanschaft in onze webwinkel dan ben je meteen klaar en heb je alles in huis om een leuk marmer tafeltje te maken. Tafeltjes zijn bij ons ook te bestellen.

Benodigdheden:
– epoxygiethars met UV filter LE1070 (800 gram)
– poeder pigment wit
– poeder pigment zwart
– 2 stuks mengbekers 350 ml.
– 1 stuk mengbeker 700 ml.
– 2 stuks houten mengspatels
– 1 paar vinyl handschoenen
–  gasbrander
– 1 saté prikker
– Indien gewenst de hittebestendige blanke  lak

Stap 1. Tafel

Zorg voor een leuk tafeltje. Hoeft niet duur te zijn. Een tafeltje met een opstaande rand is het handigste, anders moet je zelf een rand maken met bijvoorbeeld afplaktape.
Het oppervlakte moet goed schoon zijn (vetvrij en droog). Even ontvetten met aceton of methyleenchloride is het beste.

Stap 2. De epoxyhars en de pigmenten mengen

De volgende stap is het mengen van de epoxyhars/verharder. Voeg de epoxyhars en de epoxyverharder in de juiste mengverhouding aan elkaar toe. De juiste verhoudingen staan in de handleiding die bij de bestelling geleverd wordt.  Meng  de epoxyhars en de verharder rustig voor ca. 3 minuten door elkaar. Vergeet niet tijdens het mengen de bodem en de randen van de aanmaakbeker goed mee te nemen.

Verdeel  de gemengde epoxy over in een kleine en grote mengbeker (de meeste epoxy in de grote mengbeker) en daarna nog even goed roeren. Voeg de witte kleurstof toe in de grote mengbeker en roer het geheel grondig. Voeg de zwarte kleurstof toe in de kleine mengbeker en roer deze ook grondig.

Stap 3. Gieten

Begin met de witte epoxy in de grote mengbeker. Giet deze over de tafel heen en zorg dat deze goed bedekt is. Beweeg het tafelblad nog wat heen en weer zodat het allemaal goed verdeeld is.
Daarna kunnen de zwarte details toegevoegd worden, om het marmer effect te verkrijgen. Je doopt een saté prikker in de zwarte epoxy en trek deze door de witte epoxylaag heen. Als de witte epoxy nog erg vloeibaar is zullen de zwarte strepen uitlopen. Wacht dus iets langer voordat de zwarte strepen aangebracht worden.

Stap 4.  Het afwerken van de tafel

De luchtbellen kun je uit de epoxyhars halen door er even snel met een gasbrander overheen te gaan. Let op het hout en tape, deze kunnen snel verbranden. Indien u kiest voor de EPOWORLD epoxyharsen dan heeft u geen brander nodig, omdat dit type zelfontluchtend is.
Laat de tafel 24 uur uitharden. Eventuele tape kan eraf gehaald worden. Als de rand niet heel erg glad is kan deze geschuurd worden met schuurpapier korrel 80. Je krijgt dan een mooie matte rand. Wilt u een glanzende rand dan kan deze nog gepolijst worden.

Stap 5. Hittebestendigheid: Als je het tafeltje hittebestendig wilt maken, zodat er hete kopjes op kunnen (tot ca. 110 C. graden) dan kun je ze aflakken met de hittebestendige blanke lak 31/M of de blanke lak in spray 31/M/spray.

Zelf een Riviertafel (Resin Table) maken:
Met epoxyhars kun je een hele gave riviertafel maken. Wat is dat nu eigenlijk? Het is een houten tafel met in het midden een stuk ingekleurde of transparante epoxyhars. Als je de epoxyhars blauw inkleurt dan lijkt het dus net alsof er een rivier over je tafel loopt. Ook erg leuk is om de epoxyhars in te kleuren met Glow in the Dark pigmentpoeder. Dan is het niet alleen een gave rivier, maar ook eentje die licht geeft. Deze tafels kun je dus zelf op je eigen manier maken.

Benodigdheden:
– een bestaande tafel of een stuk hout wat het tafelblad moet gaan worden
– tafelpoten (behalve als het al een bestaande tafel is)
– tape
– EPOWORLD UV epoxy resin glashelder (leverbaar in 3 types: 3 cm, 6 cm of 10 cm). Indien u geen glasheldere hoeft kunt u ook de transparante epoxy giethars met UV filter LE1070 gebruiken.
– pigmenten (b.v. poeders, metallic poeders, Glow-in-the-dark poeder, pigmentpasta etc.)
– vinyl handschoenen
– 2 plastic emmers
– kwast
– schuurpapier
– polijstpasta
– veiligheidsmaterialen (draag altijd vinylhandschoenen, een veiligheidsbril en werk in een geventileerde ruimte).

Stap 1: Kies het hout voor het tafelblad (of gebruik een reeds bestaande tafel)

Je kunt zelf kiezen wat voor soort hout je wilt. Dit mag  een boomstamplank zijn of gewoon een gladde plaat of wat voor soort hout dan ook.
Het hout wordt in principe door het midden gezaagd, omdat tussen de 2 delen hout de rivier komt. Het hout dient aan de randen recht gezaagd te worden en zorg dat het hout zo vlak mogelijk is. Het hout blijf je altijd gewoon zien en dient dus mooi afgewerkt te worden.

Stap 2: Het maken van de mal

Er moet nu een gietmal worden gemaakt, omdat de epoxy tussen de twee helften hout gegoten moet worden en deze anders wegloopt zonder mal eromheen. In deze gietmal komen de houten delen te liggen en wordt de epoxy in gegoten. Het voordeligste is een gietmal maken van geplastificeerd spaanplaat. Hiervan maak je een bak door de gezaagde stukken (minimaal 3 cm breder dan de tafel dik wordt) tegen de kanten te schroeven. Naden afkitten en de mal insmeren met een loswas of tape, zodat de epoxy er niet op blijft plakken.

Stap 3: Het hout in de primer zetten

Het hout waarop de epoxy gegoten gaat worden dient eerst dicht gezet te worden met een laag van dezelfde epoxy als die voor het gieten gebruikt wordt. Dit kan met een kwast of roller gebeuren. Er dient een goede dikke laag aanbracht te worden, omdat deze ervoor zorgt dat er geen luchtbelletjes uit het hout in de epoxyhars komen.
Meng de epoxyhars met de verharder in de juiste mengverhouding en meng deze grondig. Neem ook tijdens het mengen de bodem en de wanden van de mengbeker mee.
Als je de gehele tafel wilt behandelen met epoxy rol dan nu alle kanten in de epoxy of anders enkel de zijkanten en onderkant waar de rivierlaag in gegoeten gaat worden. Laat de epoxy uitharden en schuur deze lichtjes op. Breng daarna nog een laag epoxy aan.

Stap 4: Het gieten van de “rivier”

Als al het gecoate hout is uitgehard kan dit in de gietmal worden vastgemaakt. Gebruik hiervoor lijmklemmen. Giet lagen van maximaal 3 cm. dikte in 1 keer. Soms word er gezegd dat je dikkere lagen kunt gieten met een speciale epoxy, maar dit lukt zelden of nooit. Het geheel wordt altijd te warm met als gevolg scheuren in de epoxy.

Meng de epoxy giethars met pigmenten of laat de hars transparant. Je kunt diverse kleurstoffen in de epoxy mengen zoals poederpigmenten, metalic pigmenten, pasta’s Glow-in-the-dark pigmentpoeder, glitters etc. Kijk in onze webwinkel voor alle opties.

Meng de hars en verharder grondig met elkaar en voeg de gewenste pigmenten toe in de gewenste verhouding. Meng rustig, zo krijg je zo min mogelijk luchtbellen in het mengsel. Laat het mengsel een minuut staan na het mengen en giet daarna de epoxy rustig in de mal. De epoxy vloeit vanzelf uit. Het beste is om er even met een gasbrander overheen te gaan om de toch nog ontstane luchtbellen te verwijderen.
Laat de laag uitharden en breng er indien nodig nog 1 aan. Je kunt zoveel lagen gieten als je wenst.

Na uitharding kan de tafel nog verder bewerkt worden indien noodzakelijk.

Stap 5: Afwerking

De tafel kan worden afgewerkt door nog een dikke of dunne laag epoxy aan te brengen en/of af te werken met een 2-komponenten blanke DD lak of een hittebestendige lak. Als de tafel zelf helemaal gemaakt is dan moeten de poten er nog aangezet worden. Deze kunnen zowel in het hout als in de epoxy bevestigd worden.