Heeft u een vraag?

Gratis advies
Voor 15:00 besteld? Morgen in huis! Bestelling op rekening Vanaf €50,- GRATIS verzending Gratis advies!

Home » DD Lak – De meest gestelde vragen

DD LAK – DE MEEST GESTELDE VRAGEN

Hieronder volgt een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden over onze DD – Lakken. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Stel ons dan uw vraag via het contactformulier of via de e-mail – harjon@hetnet.nl

ANTISLIP PROFIEL

Hoe verwijder ik eenvoudig een 1 componenten verfsysteem van een bestaand antislip profiel van een polyester boot?
Neem voldoende doeken en drenk deze in Double Coat Spuitverdunner. Leg deze circa 30 minuten op het oppervlak. De verf is daarna eenvoudig weg te borstelen.

Kan ik DD Lak over een antislip profiel aanbrengen?

Dit is mogelijk. Behandel het antislip profiel met bijvoorbeeld een pannenspons. Door een bestaand antislipprofiel te behandelen met DD Lak wordt dit weer glad. Het antislip effect kan worden hersteld door aan de laatste laag DD Lak, DD Lak antislip poeder toe te voegen.

APPLICATIE

Hoeveel DD Lak kan in 1 keer worden klaargemaakt?

Zoveel als binnen 1 a 2 uur verwerkt kan worden. Hoe groter de massa, des te meer reactie warmte wordt ontwikkeld en des te korter de verwerkingstijd wordt. Hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe korter de verwerkingstijd is.

Moet ik DD Lak aflakken met een blanke lak?

Dit is niet nodig. De glans van DD Lak is zeer hoog en de lak is erg sterk.

Waarmee kan ik het gereedschap schoonmaken?

Het gereedschap dat is gebruikt voor de verwerking van de DD Lak kan worden schoongemaakt met DD Lak Kwastverdunner of DD Lak Spuitverdunner. Aceton (zeer brandbaar) of methyleenchloride kunnen ook gebruikt worden.

Wat is de juiste mengverhouding van DD Lak?

De mengverhouding van de DD Lak is altijd in gewichtsdelen. Voor DD Lakken in kleur: meng 2 gewichtsdelen basis met 1 gewichtsdeel verharder. Voor DD Lak Dubbel UV en DD Lak Karaat: meng 3 gewichtsdelen basis met 1 gewichtsdeel verharder.

Wat is de werkwijze voor het schilderen met meerdere kleuren?

Als verschillende kleuren DD Lak moeten worden aangebracht, is het belangrijk goed afplakband te gebruiken. Afplakband aanbrengen, lakken en daarna direct verwijderen. Op verse lak zeker 24 tot 48 uur wachten met het aanbrengen van afplakband.

Welke verdunning kan ik bij DD Lak gebruiken?

Gebruik uitsluitend DD Lak kwastverdunner of DD Lak spuitverdunner. Gebruik beslist geen thinner of verdunner van een andere leverancier.

DROGING

Kan ik DD Lak drogen bij verhoogde temperatuur?

Dit is mogelijk als na het aanbrengen minimaal 30 minuten wordt gewacht. Daarna kan bij 40 tot 50 graden C. geforceerd worden gedroogd. Bij hogere temperaturen kunnen luchtblaasjes in het polyester kapot springen.

HECHTING

Kan ik DD Lak op oude verflagen aanbrengen?

DD Lak kan op oude twee componenten verft worden aangebracht. Dit is te controleren met een doekje aceton of nagellak remover. Wordt de oude laag niet aangetast, dan kan na schuren DD Lak worden aangebracht.

Kan ik DD Lak direct op polyester aanbrengen?

DD Lak hecht direct op polyester, mits de ondergrond droog, schoon en vetvrij is. Voor een optimale hechring wordt geadviseerd droog te schuren en te ontvetten met DD Lak ontvetter.

Kan ik meerdere lagen DD Lak zonder schuren aanbrengen?

Dit is mogelijk als de volgende laag na 24 uur maar binnen 48 uur wordt aangebracht. In alle andere gevallen moet geschuurd worden tussen de lagen.

Waarom hecht DD Lak slecht op polyester rond de vuldop voor dieselolie?

Het polyester is waarschijnlijk verzadigd met dieselolie. Ontvet het polyester met DD Lak ontvetter.

ONDERHOUD

Kan ik een was aanbrengen op DD Lak?

Voor jaarlijks onderhoud is het niet noodzakelijk om een was aan te brengen. Een waslaag kan de levensduur van de lak verlengen.

ONDERWATERSCHIP

Kan ik DD Lak op het onderwater schip gebruiken.

DD Lak wordt niet geadviseerd voor het onderwater schip. Een uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld wedstrijdschepen of speedboten die slechts kortdurend in het water liggen of direct na een wedstrijd weer uit het water worden gehaald.

OPPERVLAKTE DEFECTEN

Waarom ontstaan in de laag DD Lak blaasjes?

Deze blaasjes kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld: een te hoge omgevings- of ondergrondtemperatuur, microporeus polyester, door een hoge vochtigheid, door het gebruik van een verkeerde roller of een te hoge laagdikte.

Waarom wordt de laag DD Lak dof?

Er is een aantal oorzaken aan te geven. Meestal wordt het veroorzaakt door het inwerken van vocht voordat de laag voldoende is doorgedroogd. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als aan het einde van de dag dicht bij de waterkant wordt gewerkt. Een tweede oorzaak kan zuiging van de ondergrond zijn, bijvoorbeeld een laag plamuur.

Wat kan de oorzaak van gele vlekken zijn?

Als na korte tijd gele vlekken verschijnen in de laag DD Lak, dan kan dit veroorzaakt zijn door voorgaande lagen plamuur. Als polyester- of epoxyplamuren te snel worden overgeschilderd, kunnen restanten van dit materiaal opgenomen worden in de laag DD Lak. Omdat deze restanten niet UV stabiel zijn geeft dit gele vlekken.

Wat kan de oorzaak van kraters zijn?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, bijvoorbeeld: de ondergrond bevat siliconenwas of resten siliconen kit, de ondergrond is vet, de ondergrond is microporeus.

Wat kan ik doen als er teveel stof in de droge laag DD Lak zit?

Of het oppervlak geheel schuren en opnieuw lakken, of met erg fijn schuurpapier schuren en tot hoogglanzend polijsten.

OVERSCHILDEREN

Hoe snel kan ik DD Lak over een epoxy laminaat ondergrond aanbrengen?

In tegenstelling tot polyester moet epoxy laminaat volledig zijn uitgehard om een goed hechting te verkrijgen. Wordt DD Lak dubbel UV of DD Lak Karaat aangebracht, wacht dan 14 dagen. Wordt DD Lak in kleur aangebracht, wacht dan 2 dagen. Schuur het epoxy laminaat voordat de DD Lak wordt aangebracht.

Hoe snel kan ik DD Lak over een verse polyester ondergrond aanbrengen?

Wanneer bij kamertemperatuur wordt gewerkt kan reeds na 24 uur de eerste laag DD Lak worden aangebracht. Let erop dat polyester vaak een paraffine toplaag bevat of besmet kan zijn met lossingsmiddelen.

Hoe snel kan ik DD Lak over IJmopox ZF Primer of IJmopox HB coating aanbrengen?

IJmopox ZF Primer kan bij kamertemperatuur na 16 uur worden overgeschilderd met DD Lak. IJmopox HB coating kan na 8 uur worden overgeschilderd.

SCHUREN

Wat heeft de voorkeur: droog of nat schuren?

De voorkeur gaat uit naar droog schuren. Vooral als plamuur geschuurd moet worden is het beter om droog te schuren. Het duurt immers erg lang voordat vocht uit de plamuur is verdwenen.

Hoe kan ik schuurkrassen voorkomen in DD Lak?

Schuur tussen de laklagen steeds met 1 nummer fijner schuurpapier. Gebruik nooit te grof schuurpapier.

TEMPERATUUR

Bij welke temperatuur kan ik DD Lak verwerken?

Een temperatuur van tussen 15 en 25 graden C. is gewenst om een goede vloei van de DD Lak te verkrijgen. Zowel ondergrond als omgeving moet deze temperatuur hebben. Temperaturen boven de 25 graden C. geven een te snelle aandroging waardoor de vloei onvoldoende kan zijn.

De in onze dokumentaties – handleidingen – beschrijvingen en verstrekte gegevens worden naar beste weten verstrekt doch vormen nooit een garantie voor de resultaten met de genoemde produkten. De afnemer zal b.v. door eigen proefnemingen moeten beslissen of het geleverde produkt voor zijn toepassing geschikt is. Ook mondeling of schriftelijk gegeven adviezen e.d. zijn altijd vrijblijvend en gelden niet als garantie voor de verwerkte materialen.